Slik tjente et jentehåndballag inn penger til treningsleir i USA

I dette innlegget forteller en foresatt, som også trener håndballaget til datteren sin, om hvordan de tjente inn nok penger til å sende 16 ungdommer på treningsleir til USA.

Slik gikk de frem

Da vi bestemte oss for å dra på treningsleir i USA, måtte vi i lagledelsen i tenkeboksen. Hvordan skulle vi finansiere denne reisen? Vi var opptatt av at dette var noe jentene skulle gjøre selv. Vi ville ikke kreve at foreldrene måtte stille opp, og tenkte at dette ville være en lærerik opplevelse for ungdommene med dugnad. Kanskje ville det føre til enda mer entusiasme rundt turen? At de ville føle et slags eierskap til den, siden dette var noe de måtte jobbe for, og ikke bare ble sendt avgårde på.

Det var også svært viktig for oss at alle fikk være med, uavhengig av foreldrenes økonomiske status. Sist, men ikke minst, ville det kanskje øke lagånden? Vi begynte å se på hvordan vi kunne tjene inn pengene. Skulle vi holde en auksjon eller en liten basar? Loppemarked var uaktuelt på grunn av innsatsen det ville kreve fra foreldre. Vi kom frem til at selv om auksjon eller basar er som et loppemarked i mindre skala, ville vi likevel trenge mye hjelp fra de foresatte. Lodd og salg av dopapir ble også vurdert, men søsteren til den andre treneren på laget foreslo at vi kunne selge småkaker fra Nordkak.no. Etter å ha tittet på nettsiden deres, var vi ikke i tvil. Prisen var rimelig, produktene så flotte ut, og de ga oss muligheten til å sende tilbake boksene vi ikke fikk solgt. Med andre ord hadde vi ingenting å tape! Nordkak krever heller ingen forskuddsbetaling, men man får en faktura med 30 dagers frist.

Det var gøy å selge!

Jentene kviet seg litt for å gå fra dør til dør for å selge. De var redde for å forstyrre naboene, og for å bli avvist. Heldigvis viste det seg fort at dette var en grunnløs bekymring! Jentene delte seg inn i grupper på tre, og gikk rundt sammen i nabolaget med hver sin ryggsekk full av kakebokser. De hadde også med seg en katalog, slik at de som ville bestille noe annet, eller større kvanta, kunne gjøre bestillinger. Jentene tok notater, gjorde seg ferdig med den første salgsrunden, og gikk tilbake for å levere de resterende kakeboksene. En av trioene gikk rundt i et stort nabolag, med gater opp og gater ned med eneboliger. Her stilte pappaen til den ene opp, og kjørte bilen full av kaker til et sentralt sted, slik at de kunne gå til bilen for å hente flere kakebokser, i stedet for å gå helt hjem.

Laget var overrasket over hvor lett det var å selge småkakene fra Nordkak.no. En stor del av grunnen er nok at dette er en kjent aktør, som har hjulpet skoleklasser, korps og idrettslag, i flere år. Derfor kjenner mange til disse produktene, og vet at de smaker kjempegodt. I tillegg til småkaker, selger Nordkak også kjeks, godteri og knekkebrød. Alle produktene kommer i dekorative bokser med retroinspirerte illustrasjoner. De gjør seg altså godt som gaver, og er perfekte å ha på lur i skapet, i tilfelle man får gjester.

Treningsturen i boks!

Etter fire uker med aktivt salg på ettermiddagen og i helgene, begynte vi å nærme oss den store summen. Med unntak av én spiller, ville de resterende 16 være med på turen. Altså gikk ungdommene rundt i 17 nabolag, hvor de fleste bor i boligområder med mange hus. Vi solgte også til familie, og jentene spurte vennene sine på skolen. Alle monner drar! Et salg her, og et salg der. Vi sendte jentene ukentlige oppdateringer, og hadde satt en deadline, slik at de hadde et konkret tidsvindu å forholde seg til. Det ble noen kakebokser igjen, som vi kunne ha returnert til Nordkak, men valgte å beholde til fremtidige lagsamlinger, fordi småkakene var så gode. Tre dager før deadline klarte vi å nå summen! Vi i ledelsen var så stolte av ungdommene våre: de hadde støttet og oppmuntret hverandre når det gikk trådt, lest seg opp på salgstriks, og flere syntes det var så gøy å selge at de har begynt å se etter sommerjobber for ungdommer.

Reiser til USA!

På grunn av jentenes arbeid, kunne vi endelig bestille billetter til treningsleiren i USA, som foregår til sommeren. Vi har forberedt jentene på at den kan bli avlyst på grunn av coronapandemien, men da har vi bestemt oss for å ha en liten hagefest i juli, hvor vi skal bestille pizza, brus og ta med sjokoladekake. Så utsetter vi heller turen til neste sommer!