Derfor er idretten viktig for barn i ung alder

Idretten står sterkt i Norge. Det er et ideal at barn og ungdom skal holde på med en sport som fritidsaktivitet, men hvor nødvendig er det egentlig? I denne artikkelen skal vi se på noen av de viktigste grunnene, og særlig fokusere på de minste i grunnskolen.

Å delta i lagidrett er en fin sosialiseringsarena

Sosialiseringsprosessen pågår gjennom hele barne og ungdomstiden. Det er fint for barn å ha en aktivitet hvor de kan møte venner etter skoletid. Kanskje blir de også kjent med noen som ikke går på samme skole? Sosialisering handler ikke nødvendigvis om det å være sosial, men om å lære seg å tilpasse samfunnets lover og regler, og hvordan man skal omgås andre. Alle idretter har sine egne sett med spilleregler. Det å lære seg å følge regler, uavhengig av om noe oppleves som kjedelig eller urettferdig, er svært god lærdom for barn i småskolen. Det er også overførbart til det å være en del av det øvrige samfunnet rundt seg, som de vil ta større del av når de blir eldre.

Øke selvtilliten

Både opplevelsen av å mestre og å ikke mestre noe, er god lærdom for et barn å ta med seg videre i livet. Å finne en sport man er god i er en fantastisk følelse som styrker barnets selvtillit. Å føle at man ikke mestrer er også positivt, da man lærer at dersom man øver, vil man bli bedre. Dessuten trenger man ikke være lagets stjerne for å være med, det viktigste er faktisk å ha det gøy! Dersom barnet føler seg demotivert, prøv så godt du kan å ta en prat om viktigheten av å trene mer for å bli god. Men husk å alltid høre på barnets meninger. Det er forskjell på å like idretten, men være usikker på seg selv fordi man ikke er best, og å faktisk ikke trives. Dersom fritidsaktiviteten ikke er noe gøy, kan man alltids prøve noe annet.

Daglig fysisk aktivitet er både sunt og viktig

Å ha fokus på fysisk aktivitet for barn er kanskje viktigere enn noen gang. Generasjonene som vokser opp etter 2010 er mer eksponert for skjermbruk enn noen gang. Allerede som smårollinger får de kanskje leke med foreldrenes iPad og senere spille spill. Barn i dag får også mobiltelefoner i svært tidlig alder. Med alt det spennende som foregår i spillverdenen og på strømmetjenester, hvor alt av filmer og serier er tilgjengelige med et klikk, er det ikke rart det blir mye stillesitting. Alle former for fysisk aktivitet er bra, uavhengig av hva slags sport det er. Det er sunt å få opp pulsen, få frisk luft, og styrke muskulaturen i kroppen.

I følge FHI er det anbefalt at barn og unge skal være i moderat til hard fysisk aktivitet i 60 minutter hver dag. I 2018 kartla Norges idrettshøyskole hvordan det står til hos den yngre garde. I hvilken grad oppfyller de egentlig anbefalingen? Studien siste at aktiviteten var høyest blant de yngste, og at guttene generelt var mest aktive og i bedre fysisk form enn jentene. Den aller mest aktive aldersgruppen var gutter på 6 år, hvor 94 % oppfylte anbefalingen. Gruppen som var minst fysisk aktiv var jenter på 15 år. Lignende undersøkelser ble også gjennomført i 2011 og 2005. Testene viser at aktivitetsnivået er stabilt, men de fleste barn oppfyller altså ikke kravene. Her kan foreldrene komme på banen, og oppfordre barna sine til å prøve seg på lagidrett. Dette er kanskje særlig viktig mens barnet går i 1-3.-klasse, fordi barna i større grad kan påvirkes. Dersom de tidlig finner en idrett de brenner for, er nok sjansen betydelig større for at de fortsetter med fysiske fritidsaktiviteter i senere år.

Samhold innad i familien

Å drive med sport trenger ikke være i form av organisert lagidrett. Det kan være noe dere gjør sammen som familie. Foreldre kan bidra til å få barnet til å være mer i fysisk aktivitet, og det er hyggelig å ha en felles hobby. Dette kan være alt fra orientering til terrengløp, eller skigåing. Her er det mange muligheter. Hva med å få med en annen familie på å spille fotball sammen i hagen, en gang i uken? Dere kan også sette opp et badmington-nett utenfor huset og invitere venner og familie på turnering. Sport kan være så mangt. Det viktigste er å påvirke barnet fra tidlig alder til å få gode vaner, og nok fysisk aktivitet. Sport er en arena hvor barn kan ha det gøy, øke selvtilliten og danne nye vennskap. Det finnes garantert en sport som passer for akkurat dere.