Slik har coronapandemien påvirket idretten i Norge

Coronapandemien har påvirket samfunnet på de fleste områder, og mange føler at idretten har blitt stilt i bakerste rekke. Regjeringen har fått mye kritikk, særlig på grunn av nedstengninger som påvirker barneidretten.

Nedstengning, smittevern og restriksjoner

Da Erna Solberg holdt pressekonferanse den 12. mars 2020, hadde ingen noen anelse om hvordan året kom til å bli. Vi ante heller ikke at vi i 2021 fremdeles lever med coronarestriksjoner, og at store deler av dette året sannsynligvis vil ligne fjoråret. Stengingen av grensene kom som et sjokk på de fleste, og idretten har også blitt svært preget av nedstenging og restriksjoner.

Slik ble breddeidretten påvirket

Restriksjonene har påvirket idretten i alle ledd. Særlig i breddeidretten for voksne, har begrensningene betydd stor reduksjon i aktivitet. I de fleste lagsporter nærmer det seg et helt år siden sist det ble spilt kamper, per februar 2021. Mange sportsentusiaster mener at tiltakene for idretten har vært altfor strenge, og at det påvirker både folkehelsen og fremtidens utøvere i negativ retning. Utfordringen har kanskje vært størst for utøvere som vipper mellom bredde- og toppidretten. Hvordan skal ungdommen klare å komme seg til et toppidrettsnivå, når de blir nektet å trene?

Barneidretten led i lang tid, men så kom den gode nyheten

Tiden i unntakstilstand har naturlig nok vært tøffest for barn og ungdom. Selv om denne aldersgruppen har vært en hovedprioritet for regjeringen, har barneidretten også vært påvirket. For mange barn er idretten en morsom fritidsaktivitet, som er svært viktig for dem i hverdagen. Blant disse barna finner du også de som har en drøm om å satse, og en gang bli proff. Særlig for disse antar vi at å miste muligheten til å trene har vært ekstra vanskelig.
Derfor var det en gledelig nyhet den 30 januar, da regjeringen åpnet for at alle barn og unge under 20 år kan drive med organiserte fritids- og idrettsaktiviteter igjen. De nasjonale anbefalingene om å ikke gjennomføre arrangement og konkurranser gjelder fortsatt, og i Ring 1 er slike konkurranser ikke tillatt. Regjeringen har fått mye kritikk fra ildsjeler innen barne -og ungdomsidretten i lengre tid, om at det er på tide å åpne for denne aldersgruppen. Nå har de blitt hørt.

Internasjonal kritikk retten mot Norge

Det er ikke bare i Norge regjeringen har fått kritikk for håndteringen av problemstillinger knyttet til idretten. Under pandemiens varighet har Norge gjentatte ganger fått kritikk for hvordan regjeringen har tvunget norske arrangører til å avlyse store arrangementer. Norge sa nei til både Tour de Ski i 2020, og den kjente hoppturneringen Raw Air i Holmenkollen, som skulle foregått i mars 2021. Grunnen er at regjeringen ikke vil gi innreiseunntak for utenlandske idrettsutøvere. I en uttalelse til Dagbladet den 13. februar, raste Sandro Pertile, renndirektøren i Det internasjonale skiforbundet FIS, mot norske myndigheter. Han brukte ord som at han var sjokkert og ikke visste hva han skulle si. Det kom som en stor overraskelse på ham. Dagbladet skriver også at andre kilder har uttrykket enorm skuffelse over Norge, og mener at vi har sviktet verdenscupen i hopp. Avgjørelsen om ikke å gi idretten unntak fra innreiserestriksjonene rammer også andre grener som kombinert, langrenn, og alpint. Totalt avlyses hele 32 verdenscupkonkurranser i Norge i disse dager. Norges skipresident Erik Røste har uttrykket skuffelse, og har påpekt hvordan dette kan få konsekvenser for barn og unge: – Det er en bekymring, først og fremst fordi overskuddet fra de internasjonale arrangementene er hovedkilden til å finansiere barne-, ungdoms- og breddeidretten, sa Røste til NTB.

Har påvirket utøveres prestasjoner både fysisk og psykisk

I likhet med situasjonen for idrettsglade barn og voksne, har også toppidrettsutøverne fått kjenne på restriksjonene. Treningsmulighetene har vært betraktelig dårligere under pandemien. Olympiatoppen har vært stengt med jevne mellomrom, og har rådet norske toppidrettsutøvere om å bli i utlandet. Hvordan nedstengningen har påvirket toppidrettsutøverne våre er det for tidlig å konkludere med nå, men det er klart at reduserte treningsmuligheter er en stor utfordring. Pandemien påvirker hele samfunnet, og gjør hverdagen og fremtiden uforutsigbar. For toppidrettsutøvere kan denne uforutsigbarheten være ekstra krevende, fordi det er vanskelig å vite om fremtidige arrangementer blir noe av eller ikke. Å være utøver på toppnivå krever enorme mengder disiplin og arbeidsmoral. Det er naturlig å anta at det er mer utfordrende å trene til en stor idrettsbegivenhet, som de ikke aner om vil bli arrangert eller ikke. Sist, men ikke minst, gjenstår det å se hvordan restriksjonene har påvirket de kommende generasjonene av potensielle toppidrettsutøvere.