Reglene i Reglene i håndball og beachhåndball og beachhåndball

Eurosport pockets European handball rights in France and Poland - SportsPro  Media

Håndball er en kjent og kjær sport i Norge, og er en av de mest populære lagidrettene for barn og unge her til lands. Håndballens søstersport beachhåndball, også kalt strandhåndball, er derimot ikke like velkjent. Hva er egentlig forskjellen på disse sportene, bortsett fra at sistnevnte foregår i sand?

Hva er forskjellen på beachhåndball og håndball?

Bortsett fra at beachhåndball foregår i sand på lik linje med volleyball, er nok den største forskjellen antall spillere på banen. I tillegg til dette funger målpoeng annerledes, da spesielt spektakulære mål teller dobbelt. Sporten er også mye yngre, og har gradvis fått større oppslutning med årene. Det første europamesterskapet i håndball gikk av stabelen i 1994, mens beachhåndball først fikk sitt eget EM i år 2000.

Slik er reglene i håndball

I tradisjonell håndball har hvert lag syv spillere på banen og syv innbyttere. Banen er 40 x 20 meter. Barnelag har derimot bare fem spillere på banen, og aldersgruppen avgjør om de spiller på en mindre bane eller ikke.

Laget med flest målpoeng etter to omganger vinner kampen. Omgangenes lengde kommer an på hvem som spiller. Hvert årskull har ulik lengde på omgangene, som strekker seg fra 10 til 30 minutter. Slik er håndballen også tilpasset de minste. Håndball har mange regler, som blant annet går ut på hvor lenge man har lov til å holde på ballen. Spilleren som har ballen, kan bare gå tre skritt før hun eller han må kaste den fra seg, eller stusse den, altså å sprette ballen i gulvet og deretter fange den igjen. På det tredje skrittet må ballen kastes til en medspiller, eller skytes mot målet. Denne regelen gjelder også for målvakten, hvis vedkommende er utenfor målfeltet. Målfeltet er målvaktens domene, og dermed er det ingen spesielle regler som angår antall skritt innenfor dette området. Det er derimot regler som begrenser angriperes mulighet til å gå innenfor målfeltet. I motsetning til i fotball, kan ikke spillerne øverst på banen komme for nærme målet. Når en angripende spiller tråkker innenfor målfeltet kalles dette regelbruddet tramp. Et tramp resulterer i at det forsvarende laget får ballen.

Dette er reglene i beachhåndball

I strandhåndball er det kun fire spillere på banen på hvert lag, og opptil fire innbyttere. I tillegg til at spektakulære mål gir doble poeng som nevnt tidligere, teller mål som målvakten scorer like mye. Av den grunn er målvakten i strandhåndball mye mer aktiv på banen, enn i vanlig håndball. Omgangene varer i to ganger ti minutter, med fem minutters pause. I motsetning til i tradisjonell håndball, tar man ikke med seg poengene sine videre i spillet. Laget som vinner to av tre omganger går av med seieren. Organisert beachhåndball for barn kan startes fra barnet har fylt 10 år. Det gjøres noen regelendringer for yngre spillere, som at tverrliggeren skal senkes for de minste.